Början av en idé

2008 - 2010

För några år sedan började Sigvald Harryson, då managementkonsult och universitetsprofessor på tre universitet i Sverige och Danmark, utforska ämnet decentralisering av vindkraftsproduktion. Som den passionerade seglaren han är, upptäckte han att ett litet 400-watts vindkraftverk kunde ge en modern, välutrustad 45-fots segelbåt all energi den behövde. Sedan år 2000 har Sigvald haft solceller på sin båt men det var inte tillräckligt för att göra båten helt självförsörjande av el. År 2008 investerade han i en liten vindturbin till sin nya båt ”Blåöga” som senare blev inspirationen till InnoVentum. Om en turbin kan ge så pass mycket ström till en båt, varför skulle inte det fungera likadant för ett hushåll – och då möjliggöra en mer hållbar livsstil? Skulle det inte vara bra för vår planet om vi alla hade möjligheten att generera grön energi som så generöst ges till oss av Moder Jord? I sann entreprenörsanda började Sigvald utforska den internationella marknaden för miljö och teknik, och använde sitt breda nätverk av kollegor, vänner och universitetsstudenter för att utveckla idéer till den nya satsningen. Efter två år av marknadsanalyser, fokuserat på marknads- och konsumtionsbehov samt produktens prestanda och affärsmodell, var det dags att börja bygga företaget!

Att forma företaget

2010 - 2011

Under år 2010 – tidigt 2011 ägde ett antal universitetstävlingar rum som resulterade i en rad innovativa produktidéer, så som trätornet Dali wooden tower och en turbintunnel. Därefter mottog InnoVentum sina första investeringar från ett framstående lag som tog ledningen som investerare och rådgivare. Investeringen innebar ett första patent, ett varumärke och ett designprogram. De första fullskaliga installationerna avslutades i början av 2011 efter omfattande testförsök i Lunds Universitets lokaler. InnoVentum har fått stor uppmärksamhet i media med artiklar i Ölandsbladet, Ölands Journalen, BLT Sydöstran, Innovation in Mind, Sydsvenskan, Skånskan, samt lokala nyheter på TV4.

Trätornet visas vid Turning Torso

April 2011

Den 29-30 april år 2011 anordnades InnoVentums första event i form av invigningen av den nya trätornsdesignen. Medarrangörer var Tesla Motors Scandinavia och Estrima och arrangemanget blev en succé. Ett flertal innovativa designidéer av träkonstruktioner presenterades och testades av två av de mest extrema elbilarna: Tesla Roadster och Estrima Biro.

InnoVentum blir internationellt: ICDuBo i Rotterdam (Holland)

Augusti 2011

Vår Dali Urban-lösning installerades i Rotterdam på platsen för den största miljöutställningen; ICDuBo. Installationen stärkte vårt samarbete med en holländsk turbintillverkare – som nu ägs av ett brittiskt företag. Flera nya investerare anslöt sig till InnoVentum inom ett år efter de ledande investerarna hade anslutit sig. Det året hade de uppskattade värderingarna av InnoVentum vuxit med 50 %, baserat på demonstrationsanläggningar.

Första privatkunden

November 2011

Vår första kund, Gunnel Nordqvist, blev en pionjär då hon valde att lägga till en grön bit på Öland, i form av Bettle S. Efter installationen av Beetle S i november 2011, fick hon en uppgraderad turbin och köpte en solenergiinstallation från oss för att få grön energi dag som natt, sommar som vinter. Lokalpressen skrev om Gunnel: Barometern, Ölandsbladet.

Från prospektering till exploatering

2011 - 2012

Under åren 2011-2012 började kännedomen om InnoVentum att spridas och vi syntes på hemsidor som ArchiExpo, Klimatsmart, Ekoturismföreningen, vi blev medlemmar av Svensk Vindenergi och InnoVentum är nu även listade på SWID (Swedish wind industry database) SWID. Under 2012 deltog vi i utställningar så som Hem & Villa i Göterborg, Sverige och Rencontre de Jardins på franska Rivieran, där vi anlade en permanent installation av Beetle S. InnoVentum fick mer uppmärksamhet i media i Sverige och Frankrike med artiklar i Sydöstran, Les Nouvelles de Provence, Architecture Bois, ERA, Galore, Ny i Villa, L´Essentiel de la Maison. Andra patentapplikationer gjordes och ytterligare varumärken registrerades. InnoVentums VD deltog i ÅF Offshore Race (ex-Gotland Runt). Under hösten 2012 anslöt sig sex nya investerare, då företaget fördubblat i värdering sedan det skapades två år tidigare.

InnoVentum på franska rivieran

September 2012

En av höjdpunkterna under året var när InnoVentum närvarade vid landskapsdesignmässan ”Rencontre de Jardins” i september 2012. Vi gjorde en installation med Beetle S vid en vacker park på Côte d’Azur, som fungerade som en exklusiv mötesplats för den årliga händelsen. Du kan idag besöka parken och se våra installationer när du vill. 

Copenhagen Business School Videouppdrag

December 2012

InnoVentum deltog i en kurs i entreprenörskap på Copenhagen Business School, där ett antal talangfulla studenter presenterade deras vision för InnoVentum. Resultatet blev flera inspirerande videos. InnoVentum deltar i CIEL-initiativet ”Green Innovations in Cities”.

Expansion

Januari 2013 - pågående

Med nya säljkompetenser upprättade InnoVentum nya betydelsefulla installationer som i sin tur gav flera nya kunder. Ett Dali Performance installerades vid Blekinge Tekniska Högskola under sommaren. Installationen verkställdes på taket av en prisvinnande träpanelsbyggnad. En marin version av Dali performance installerades i Göteborg, på en pittoresk plats. Två GIRAFFE hybrider installerades i Malmö (mer detaljer under ”Giraffen gör en imponerande entré”). Ett bygglov för Dalifant gick till nästa steg (mer detaljer under ”Mila mässan & customer events: Dalifant i fokus”). InnoVentum deltog i ett antal mässor och visningar, så som Mila Mässan, Mossagårdsfestivalen, Sustainable Energy Week. På IP-sidan (immateriell rätt) strävade InnoVentum efter ytterligare design- och varumärkesregistreringar för produkterna. Vi arbetar på den internationella expansionens möjligheter med fokus på Japan, europeiska marknader och även Kaliningrad i Ryssland.

InnoVentum Utforskar Japan

Januari 2013 - pågående

Den inledande exploateringen av Japans marknad startade i början av 2013, med det första besöket till Japan som skedde i mars. Med tillgång av japansk kompetens, skapade InnoVentum avsevärda framsteg: ett flertal publikationer i den globalt distribuerade japanska tidningen Landscape Design (i June och August 2013), vår första distributör i Japan: Windy Ltd, omfattande nätverk och ett flertal av installationsplaner.

Mila Mässan & Kundevenemang: Dalifant i fokus

Februari-April 2013

InnoVentum deltog i en mässa med en annorlunda profilering: jordbrukseventet Mila Mässan. Våra största vindturbinlösningar var i fokus: Dalifant och Endurance. Vi ser stor potential för produkterna i Sverige och vi är glada att våra förslag triggade igång ett intresse på mässan. Vår samarbetspartner Sparbanken Färs och Frosta ger ett attraktivt finansieringssystem för dessa produkter, vilket ger våra kunder ett positivt kassaflöde redan från första dagen.

Under denna period så är första bygglovsansökan för Dalifanten nästan beviljat hos ägarna av Mandelmanns Trädgårdar - som är hängivna gröna entusiaster och framgångsrika ”eko-prenörer”. De är väldigt spända över den kommande installationen – och så är vi!

InnoVentum organiserade även ett antal möten med potentiella kunder: ”Möt Dalifanten”.

Giraffen gör en imponerande entré

Maj 2013

År 2013 var det Giraffe år för InnoVentum: Det tog oss mindre än sex månader från att rita upp till att installera Giraffen vid en så pass viktig plats som vid Eurovision Song Contest 2012. Vi har även upprättat en i Västra Hamnen nära Turning Torso. Giraffen är en sol- och vindhybrid med laddningsstation som kan ge kraft till allt från din elbil till ditt hus – och kan till och med fungera som en busshållsplats i en stadsmiljö eller som solskydd över sandlådor på förskolor.

Giraffen drog till sig en hel del uppmärksamhet i media: Sydsvenskan,  Skånskan, Hyllie website, Nytt från Öresund - där de skrev om vår installation på Hyllie, Malmö.

Green Vehicle Days

Juni 2013

Vid InnoVentums expansion sprider vi kunskapen om hållbarhet och den ekologiska livsstilen med eftertryck. I ett försök att dra allmänhetens uppmärksamhet till grön rörlighet i städerna, organiserade vi Green Vehicle Days. Green Vehicle Days var ett av de största elfordonsevent i regionen som sammanförde elbilsproffs, entusiaster, beslutsfattare och publik tillsammans för att bygga en kombinerad vision av en grönare framtid av stadstransport och infrastruktur. Vi hade en spännande fototävling som en del av Green Vehicle Days. Du kan läsa mer om eventet här här.

Tre nya investerare anslöt sig.

Ytterligare investeringar stödjer InnoVentum

September 2013

Under september 2013 investerade våra huvudsponsorer en andra investering i InnoVentum. Vi välkomnade även två nya investerare som kom att få flera att följa. Investeringarna skapade också större omfattning av patentskydd, uppbyggnaden av säljorganisation och rörelsekapital för ytterligare tillväxt.

Malmö Stads näringslivspris inom miljö och hållbar utveckling

Februari 2014

I februari år 2014 vann InnoVentum Malmö Stads näringslivspris inom miljö och hållbar utveckling. (Malmö stads näringslivspris inom miljö och hållbar utveckling). Juryn berömde InnoVentums innovativa och designdrivna anspråk för skapandet av miljölösningar och förnybar energi, samt dess framgångsrika samarbete med Malmö Stad 2013.

Bidrag som beviljats för utveckling av InnoVentums produkter

Mars 2014

Swedish Energy Agency Energimyndigheten bidrog med en investering på 1,6 miljoner kronor till InnoVentum för framtida utvecklingar och certifieringar av GIRAFFE i Sverige. Bidraget är en del av ett stödprogram för social och teknisk innovation.

Juni 2014

Vinnova stödjer InnoVentums utveckling och testinstallationer av Dalifanten med ett bidrag på 1,3 miljoner kronor.

Spännande elbilsevent och möjligheter med FN

Maj 2014

Vårt tyska team organiserade en InnoVentum-märkt bil som skulle delta i WAVE - World Advanced Vehicle Expedition, vilket är det största elbilsrallyt i världen. Elbilen var också en del av största sammankomsten av elbilar hittills i Stuttgart.

Juni 2014

InnoVentum deltar i UN Procurement Seminar i Köpenhamn med syftet att lära sig mer om de möjligheter som finns för vår Dali PowerTowers gällande katastrofolyckor runt om i världen.

Installation av Dali PowerTower på Philippinierna

Juli 2014

År 2014 fokuserade InnoVentum på sin slogan att ge ”Power to the People” – i synnerhet till områden i Filippinierna som fortfarande led av en av de mest förödande naturkatastroferna i modern historia – tyfonen Haiyan. Den första installationen av vårt hybridtorn Dali PowerTower som kombinerar vind- och solenergi med InnoVentums trästruktur installerades på the Hills of Grace nära Manilla. Installationen är igång sedan juli 2014 och ger grön energi till en barnbyn som är byggt och drivs av den icke-statliga organisationen Barnmissionen. Läs fullständig beskrivning av projektet här.

InnoVentum deltar i Guinness Rekord

September 2014

I september deltog InnoVentum i Öresund Electric Car Rally 2014 följt av ett Guinness Rekordförsök med den största paraden av elbilar. Rekordet innebar att fler än 200 elbilar deltog i eventet och slog därmed de 160 elbilar vid förra rekordet (InnoVentums Nissan Leaf var en av dem).

Giraffe 2.0 blir verklighet

December 2014
Den efterlängtade designreleasen av Giraffe 2.0 visades på Business of Design Week i Hong Kong,som är det största och mest inflytelserika designeventet i Asien med över 100 000 besökare varje år. Strax efter designreleasen installerades en fulskalig giraff i Malmö, Västra Hamnen (nära Americas Cup Hamnöppningen). Redan vid det tidiga stadiet så visade det sig giraffen vara ett populärt koncept och lockade till sig sin första kund (installation under våren 2015)!

Green Cities of Tomorrow

Maj 2015

InnoVentums test- och demonstrationssite för Förnybar energiteknik i Malmö invigdes den 5 maj 2015 på eventet ”Green Cities of Tomorrow – som organiserades på InnoVentums femte födelsedag! Här kan du läsa mer om det.

Installationer av Dalifanten i Sverige

Augusti 2015

InnoVentum har installerat sina första Dalifantlösningar på eko-gårdar i Skåne. Lösningen visade sig bli en succé och ser mycket lovande ut för den svenska marknaden.

Vi är glada att ha Malmö som bas för global expansion, inte bara för att det är Sveriges grönaste stad, men också för att det är den del av regionen som lockar den högsta graden av Greentech investeringar.

 

InnoVentum installerar turbiner på Sri Lanka med ADB & CEB

November - December 2015

Medan människor diskuterade möjliga lösningar i Paris på COP21 installerade vi verkliga lösningar på Sri Lanka! Sex InnoVentum vindkraftverk ersätter en gammal dieselgenerator på en ö Eluvaitivu.

InnoVentum tecknar ett långsiktigt avtal med UNDP

December 2015

InnoVentum valdes till en av de föredragna leverantörerna av de små vindkraftverkslösningarna till UNDP.

 

"Seal of Excellence" av Europeiska kommissionen

Februari 2016

InnoVentum har fått "Seal of Excellence" från Europeiska kommissionen för vår Horizon 2020-ansökan 2015. Kvalitetsmärket "Seal of Excellence" tilldelas lovande projekt som lämnats in under Horizon 2020, vilket inte kunde säkra finansiering på grund av budgetbegränsningar men fick höga betyg i den krävande och oberoende utvärderingsprocessen. Denna utmärkelsen ger oss ännu bättre chanser att säkra finansiering genom olika finansieringskällor som Europeiska struktur- och investeringsfonderna (ESIF) och andra nationella eller regionala investeringsprogram.

 

April 2016
Vi är glada att kunna tillkännage att Giraffe 2.0 vann Product of the Show Award i kategorin Bästa förnybara energiprodukter på Energy Show 2016 i Irland. InnoVentum representerades av vår partner i Irland MCC Energy.

Installation av Dali-prestanda i hög höjd i de schweiziska Alperna

Höst 2016

Vi installerade Dali Performance-vindlösningen vid en av de mest populära höghöjdsstugorna i de schweiziska Alperna - Lötschenpass. Det ligger 2690 m över havet och drivs av vind och sol. Du kan bläddra igenom installationsgalleriet och installationsbroschyren för Lötschenpass.

 

Installation av Giraffe 2.0 och två solcarporter på COP22 i Marrakech för UNIDO

November 2016

InnoVentum installerade Giraffe 2.0 och två carports med solceller på platsen för den 22: e sessionen för parternas konferens (COP 22) till UNFCCC i Marrakech som en del av Greening the COP22-programmet "Lågkolväten offentliga byggnader" Komponent utförd av UNIDO.

Installationerna blev möjliga tack vare det smidiga samarbetet med våra partners (särskilt ABB, BCLT Energie och Krinner), initial finansiering från Global Environment Facility (GEF) och ytterligare ekonomiskt och organisatoriskt stöd från de svenska aktörerna: Svenska Energimyndigheten och Business Sweden.

Wien Energy Forum, Clean Energy Ministerial 8, World Wind Energy Conference och Berlin Cleantech Revolution Tour

Maj - juli 2017
 

InnoVentum har organiserat ett framgångsrikt sidevenemang på mikrogridsarna på Wien Energy Forum av UNIDO - du kan läsa mer om evenemanget i VEF2017-rapporten från UNIDO.

InnoVentums VD Sigvald Harryson hade ett fantastiskt besök i Clean Energy Ministerial 8 (CEM8) i Peking och skakade hand med Kinas vetenskaps- och teknikminister.

I juni levererade vår VD en presentation om designfokuserade vindkraftslösningar vid World Wind Energy Conference i Malmö.

InnoVentums chef för IP och marknadsföring Ala Kazlova hade ett framgångsrikt utseende på Berlin Cleantech Revolution Tour - läs en artikel om Cleantechnica

 

Hur InnoVentum har skapat fart för att bli en ledare för förnybar energi

Januari 2018

Läs mer om InnoVentums vision för planeten på engelska

 

Fortsättning följer...