handelskammaren_transp

2015-02-03

Vi har varit och spanat från 27:e våningen på Turning Torso, hos vindkraftverksföretaget InnoVentum. Här mötte vi VD:n Sigvald Harrysson, för några kanske känd som Robinson-Sigge, samt försäljningschefen Morgan Widung. Med visionen att skapa ett globalt ledande varumärke för klimatvänlig och förnybar energi har de inlett sin resa i Sydsverige.

InnoVentum etablerades 2010 med målet att erbjuda miljövänliga produkter med lägsta möjliga koldioxidpåverkan. Hela tiden med ett helhetstänk genom hela produktionskedjan. I produktportföljen finns småskaliga vind- och solkraftverkssystem med svenskt trä som basvara. Redan från starten har de haft omfattande samarbeten inom träteknik med ledande europeiska universitet, med vilkas hjälp InnoVentums trätorn har tagits fram.

‒ Att bygga vindkraftverk i trä istället för stål har flera fördelar, bland annat minimeras buller och vibrationer avsevärt, det finns ingen korrosion, priserna bli lägre och logistiken underlättas. Framförallt så har träden absorberat koldioxid under sin livstid, medan stålkonstruktioner släpper ut stora mängder under produktionen. Istället för att bidra till förhöjda halter av koldioxid i atmosfären har vår produkt hjälpt till att minska utsläppen, berättar Sigvald.

Företaget har i dagsläget fem varianter av vindkraftverk, varav flera kan kombineras med solpaneler. Utöver sina torn erbjuder de även fristående turbiner och solenergilösningar som kan installeras både på marken och på tak.

Prisvinnande design och funktion

Trätornens utseende skiljer sig ganska radikalt från de vindkraftverk man vanligtvis ser. De är betydligt mindre och konstruktionen ser helt annorlunda ut. Utformningen för tankarna till ståtliga djur på savannen, vilket också produkternas namn signalerar, samtidigt som de fungerar som konstverk.

– Inspirationen till tornen kommer främst från Salvador Dalis surrealistiska konst. Det tog oss över två år att få ett godkännande att använda namnet till våra produkter. Även Mobys musik och Ölands väderkvarnar har inspirerat till utseendet, förklarar Morgan.

– Vi har bland annat haft kontakt med Santiago Calatrava, arkitekten bakom Turning Torso och han har gett oss värdefull input vad gäller utformandet av våra torn, fyller Sigvald i.

I designen har även funktion tagits med som en aspekt. Deras senaste tillskott i sortimentet kallas för Giraffen och är ett futuristiskt vindkrafts- och solpanelstorn med flera bonusfunktioner. Bland annat kan man parkera sin elbil under tornet och ladda den eller låta tornet fungera som bas för WIFI- nätverk. InnoVentums småskaliga vind- och solkraftverkssystem fungerar lika bra på bondgården som i en urban miljö och företaget riktar sig till både privatpersoner och företag som har intresse av egen energiförsörjning. Under 2014 tilldelades InnoVentum Malmö stads näringslivspris inom miljö och hållbar utveckling, där det i motiveringen lades tyngdpunkt på att produkterna skapar nya möjligheter att frigöra sig från beroendet av fossila bränslen samt att de bidrar till en hållbar samhällsutveckling.

Lösningar för hela världen

Företaget bedriver även verksamhet på Filippinerna i samarbete med Barnmissionen. Tyfonen Haiyan ödelade flera städer i Filippinerna under 2013 och InnoVentums energismarta lösningar hjälper befolkningen på fötter igen. I juli 2014 slutfördes installationen av hybridlösningen Dali PowerTower och nästa steg är att montera upp hus som InnoVentum tagit fram för att stå emot både tyfoner och jordbävningar. Husen ger också skydd från den tryckande hettan som skördar många offer varje år.

– En av sviterna efter tyfonen 2013 var att 44 miljoner kokosträd fälldes och eftersom man på Filippinerna inte har för vana att bygga med trä tas inte materialet till vara. Vi använder dessa träd till att bygga husen. För att de ska klara av vindarna bygger vi dem åttakantiga, berättar Sigvald.

Företaget och framtiden

Under parollen ”Power to the people” siktar InnoVentum på att leverera världens grönaste lösningar, men det är Malmö som de har valt att ta utgångspunkt från. Mycket för att att staden har blivit framröstad till världens tredje grönaste stad. Vi får veta att alla på företaget är delägare och att flera starka profiler under den senaste tiden har tillknutits till företaget. Bland annat har Johan Roos, VD för JIBS och tidigare VD för Copenhagen Business School samt telekomprofilen Tord Wingren investerat i bolaget. Företaget har redan nya innovationer på gång och nästa steg är att utnyttja regnvatten med hjälp av biotoptak. Konceptet bygger på en kombination med solpaneler för att utnyttja naturens resurser på bästa sätt och att skapa grönare städer. InnoVentum har stora planer för framtiden och de sticker ut hakan rejält.

– Vi kommer att bli större än TetraPak. Alla som vill vara med på resan är välkomna att investera i företaget, avslutar Sigvald.

Läs mer om InnoVentum på deras hemsida

/Madelen Rosengren