Publicerad 22 oktober 2011

När universitets­läraren och ­entreprenören och Sigvald ­Harryson åkte till Filippinerna för att delta i årets inspelning av ”­Expedition Robinson” lämnade han två företag och sex mobiltelefoner hemma.

– Jag försökte smuggla med mig tre telefoner. Två tog produktionsteamet direkt, den tredje lyckades jag gömma ganska länge. Men det fanns ändå ingen täckning på ön.

Han påstår dock att han inte ­saknade sitt uppkopplade liv.

– Jag blev så fruktansvärt upp­tagen med tävlingen. Det är jobb dag och natt där. Framför allt med att hålla det sociala uppe så att man inte uppfattas som konstig, säger Sigvald ­Harryson.

Han har håret bakåtkammat i hästsvans i en frisyr som liknar nuvarande finansministern, Anders Borgs. Men den är inte inspirerad av hans.

– Det är väl i sådana fall han som är inspirerad av mig, jag har haft den här frisyren sedan 1983, säger Sigvald Harryson.

Han tycker att det är inspirerande att en finansminister kan ha hästsvans och bli accepterad. Den egna stilen har inte alltid godtagits. Som konsult i Schweiz på Arthur D. ­Little i slutet av 1980-talet var Sigvald ­Harryson tvungen att klippa håret.

– Schweiz är rätt konservativt, man blev inte tagen seriöst om man gick runt med hästsvans där.

Sigvald Harryson har bott sexton år i Schweiz men är ursprungligen från den lilla ön Senoren utanför Karls­krona i Blekinge.

– Det var ett stort steg att komma ut i världen från den lilla ön. Jag har bott flera år i storstäder som Paris och Tokyo och det har känts som en trygghet att ha motvikten i ön.

Paris flyttade han till direkt ­efter gymnasiet för att jobba som ­utvecklingsingenjör på Tetrapak. ­Senare ­bytte han yrkesinriktning och ­doktorerade i företagsekonomi 1995.

I dag jobbar han som docent och lärare på Lunds universitet och ­Copenhagen Business School. Dessutom driver han egna företaget ­Innoventum, som gör vindkraftverk, och Harryson consulting, som ­ordnar innovationstävlingar för studenter runt om i världen.

– Jag har fått mycket skjuts och hjälp av människor i min omgivning för att ta mig dit jag är i dag. Harryson consulting startade jag för att jag ville hjälpa studenter med samma ambition som jag själv en gång hade. Ge dem nätverk och verktyg för att lyckas bättre.

Han menar att tävlingsmomentet gynnar genombrottsinnovationer.

– Människor presterar generellt bättre i tävlingssammanhang än i frånvaro av tävling. Det är samma sak med innovation, gör man det till en tävling så arbetar folk hårdare och mer kreativt.

En innovationsutmaning ­utgör g­runden i hans andra företag, ­Innoventum, som bildades för drygt ett år sedan. Företaget säljer ­Salvador ­Dali-inspirerade vindkraftverk i trä som utvecklats i ­samarbete med ­studenter på Lunds tekniska hög­skola. De är tystare än vindkraftverk tillverkade av stål och en ­speciell ­teknik gör att de alstrar acceptabla energimängder även under dåliga vindförhållanden. Det gör dem väl lämpade för stadsmiljöer.

– Det finns åtminstone hundra hustak i Malmö som man skulle kunna sätta upp våra vindkraftverk på och få bra utbyte, säger Sigvald Harryson.

Innoventum har hittills sålt tre verk, varav ett har satts upp i centrala ­Rotterdam.

– Drömmen är ett likadant vindkraftverk utanför vårt kontor i ­Turning Torso.

Det lär dröja. Förslaget har upp­repade gånger fått kalla handen av Malmö stad.

– Jag skickade ett mejl till en av ­politikerna i Malmö när tornet i ­Rotterdam hade satts upp och frågade om han inte skulle ändra sig gällande vårt erbjudande nu när holländarna accepterat det. Han svarade att vindkraft inte kommer på tal i Malmö och speciellt inte i Västra hamnen, säger Sigvald Harryson.

Men entreprenören ger inte upp. I somras satte Mörbylånga på Öland upp ett av Innoventums vindkraftverk i hamnen och eventuellt köper de ett till.

Vikten av att inte låta sig nedslås av tillfälliga motgångar är en av de ­största insikterna han tar med sig från Robinsontävlingen.

– Där blev det många gånger ­uppenbart hur viktigt det är med drift och vilja, det är till och med ­­viktigare än kompetens, säger Sigvald Harryson.

Sigvald ­Harryson

Ålder: 44 år.

Bor: I lägenhet i Västra hamnen i Malmö.

Familj: Gift med Helena Harryson, tre gemensamma barn.

Gör: Docent vid Lunds universitet och Copenhagen business school, grundare och vd av vindkrafts­företaget ­Innoventum och Harryson ­consulting.

Aktuell: Som deltagare i årets ”Robinson”.

Drömgäst till middagsbjudningen: ”Barack Obama. Han brinner verkligen för sitt budskap och skulle säkert vara en härlig middagsgäst.”

Viktigaste politiska ­frågan: ”Klimatfrågan och dess relation till överbefolkningen. Överbefolkning är vårt största miljöhot.”

På fritiden: ”Det jag gillar mest är att segla. Längsta seglatsen gick från La Rochelle i Biscayabukten till Senoren i Karlskronas skärgård. Den tog fyra veckor.”

På nattygsbordet? ”Say it like Obama av Shel Leanne.”

språk pratar han flytande – ­svenska, ­engelska, tyska och franska. Dessutom kan han lite ­japanska.

mejladresser och lika många telefonnummer har han.

16 år har han bott i Schweiz och lika länge har han varit gift med Helena ­Harryson.

100 resdagar har han om året, oftast inom Europa, men även till Kina och USA.

160 intervjuer på Sony, Toyota och Canon grundar sig hans doktorsavhandling om japansk affärskultur på.