Publicerad 30 augusti 2011

Robinson 2011 har börjat.
Blekinges hopp är entreprenören och innovatören Sigvald Harryson från Senoren. Och allt började bakom lås och bom – i ett fängelse på Filippinerna.
– Vi förstod faktiskt inte om det var på riktigt eller riggat av Paolo Roberto och TV4, säger Sigvald.

Han sökte till TV4:s Robinson av en enda anledning.
Kanske den bästa.

– Vi har bott utomlands under många år, främst i Schweiz och då tittade vi alltid på Robinson. Det var fest varje gång, kanske mest för att där fanns så många olika karaktärer som tillsammans symboliserade den svenska folksjälen perfekt.
Det var äldsta dottern Julia, som är 15 år i dag, som började tjata.

– “Kan du inte vara med, pappa? – det fixar du utan problem”, sa hon. Sedan fick jag veta att hon anmält mig och först var jag skeptisk, men jag blev allt mer taggad under resans gång, säger Sigvald Harryson.
Han kom till en punkt utan återvändo.

– Jag blev inkallat till intervju efter intervju och började förstå att det inte var så många kvar. Då vaknade tävlingsmänniskan i mig, eller rättare sagt den stora utmaningen som väntade. Jag är egentligen ingen tävlingsmänniska, men vill gärna lösa till synes omöjliga uppdrag.

44-årige Sigvald Harryson är docent vid Lunds universitet och arbetar också på Copenhagen Business School. Han driver företaget InnoVentum som uppmärksammats för innovativa klimatvänliga lösningar, bland annat helhetslösningar för husägare som vill producera egen el med hjälp av miljövänliga vindkraftverk.

Han har med andra ord många bollar i luften. Och sex mobiltelefoner i sina fickor.

– Det var tufft att lämna ifrån sig alla telefoner och stänga av datorn under vistelsen på ön. Jag blev totalt ouppkopplad mot omvärlden, vilket var en stor chock för mig, men det fick gå ändå. Jag är inte van att sitta still och rulla tummarna, men det behövde jag inte göra heller, även om Robinson inte alls blev som jag tänkt mig.

Varför inte?

– Man tror det är tävlingar hela tiden, men jag räknade ut att det var 0,3 procent tävlingar och resten väntan och åter väntan. Då förstod jag också att tävlingarna inte var så viktiga som det sociala spelet.
Han får givetvis inte avslöja hur det gick. Programserien är inspelad, men första avsnittet av Robinson sändes i TV4 på måndagskvällen och i kväll fortsätter serien.

– Men jag kan säga så här – att vinna tävling efter tävling är vansinnigt. Ska man vinna deltävlingarna i Robinson gäller bara en sak – att man är helt säker på vinna varje gång. Förlorar man en gång är det tack och hej då. Mitt bästa råd till framtida deltagare är att bara lulla med, liksom i bakgrunden.

En annan lärdom Sigvald Harryson tar med sig är vikten av att hålla rak kurs.
– Säg att du ska segla till New York. Då ska du hålla kursen hela tiden, inte avvika från din ursprungliga plan.
Han växte upp på Senoren i Karlskronas östra skärgård och gick gymnasiet på Chapmanskolan på Trossö.
I dag bor han och familjen i Malmö, men har sommarhus på Senoren.

En gång öbo, alltid öbo.

– Det är sant. Min uppväxt på Senoren var helt avgörande för insatsen i Robinson. Så mycket kan jag säga. TV4 fick ihop ett spännande persongalleri, men väldigt många var storstadsmänniskor som aldrig gjort upp en lägereld. De hade ingen aning om hur man överlevde i vildmarken.

På måndagskvällen samlades alla deltagare i Stockholm för att se premiären tillsammans.

Dock inte Sigvald Harryson. Han var i Rotterdam på affärsmöte och skulle egentligen tagit flyget direkt till nästa möte i Berlin på måndagskvällen.

I stället for han hem till sina nära och kära i Malmö.

– Jag ville se premiären med min fru och mina barn. Det fanns inga andra alternativ.

Blev din äldsta dotter imponerad av dina insatser i det första avsnittet?

– Hon var förvarnad och visste att jag inte skulle vara med så mycket. Nu fick hon se mig handfängslad och inlåst i ett fängelse den allra sista minuten av programmet. Hon tyckte det var hur häftigt som helst. Och vi som var med visste ju inte om det var på riktigt eller inte. TV4 hade riggat fällan bra.

Författare: Christian Hylse