Publicerad 15 januari 2011
MÖRBYLÅNGA
För första gången någonsin ska allmänheten kunna uppleva hur det är att bo i ett hus som drivs helt av vindkraft och solenergi.
Och platsen för världspremiären blir Mörbylånga, där företaget InnoVentum köpt mark vid den gamla Forsheda-fabriken.
– Det ska andas normalt hushåll, men vara miljönära och miljökorrekt, säger docenten Sigvald Harryson som står bakom företaget InnoVentum.
LITET VANDRARHEM
Grundtanken för företaget är att leverera helhetslösningar till husägare som vill producera sin egen el med hjälp av miljövänliga vindkraftverk, som ska försörja huset med el.
– För att visa hur småskalig vindkraft fungerar i praktiken skall ett demonstrationshus uppföras i Mörbylånga. Det blir som ett litet vandrarhem med fyra eller sex rum där man kan komma och bo i max två nätter. Då får man uppleva både dag och natt, hur det låter när det blåser mycket och när det blåser lite, se våra mätare som visar hur mycket vind och solenergi som genereras, förbrukas och hur mycket som lagras, säger Sigvald Harryson.
Han är docent vid Lunds universitet och arbetar även vid Copenhagen business school i Köpenhamn. Under många år har han arbetat med att sammankoppla innovation och entreprenörskap. Idag ägnar han sig helt åt att applicera det på klimatvänliga lösningar.
TILLVERKA EGET
Att företaget valt just Mörbylånga som plats för sin satsning, har flera anledningar.
– Dels ligger gamla Forshedas lokaler alldeles intill den mark vi har köpt för demonstrationshuset. Där har vi erbjudande att köpa in oss och det gör det möjligt för oss att tillverka och utprova våra egna vindkraftverk, vars torn görs i trä. Dels har vi israelen doktor Harel som planerar att bygga klimatsmarta hus i Mörbylånga. Vi har varit i kontakt med honom och ska försöka starta ett samarbete.
En annan viktig aspekt är att Mörbylånga ligger nära Degerhamn, som har en kommersiell hamn där leveranser kan komma och gå.
– För oss är det viktigt att varje steg i värdekedjan är så koldioxidneutral som möjligt. Vi vill inte använda oss av lastbilar, utan utnyttja tåg- och båttrafik. Dessutom tänker vi att de hus- och fritidshusägare som köper av oss, måste bo där det lönar sig att ha ett vindkraftverk. Då handlar det ofta om kustnära områden, vilket gör att vi kan leverera sjövägen, säger Sigvald Harryson.
TORN-TÄVLING
Huset ska vara byggt helt i trä och InnoVentum för diskussioner med olika företag som kan leverera sådana hus. Just nu pågår en tävling mellan Lunds universitet och ett universitet i franska Epinal, där studenterna ska ta fram den bästa lösningen för vindkraftverkens trätorn.
Sigvald Harrysons förhoppning är att ha demonstrationshuset klart redan i maj, då den internationella vindkraftskonferensen arrangeras i Kalmar.
– Det är visionen, men vi känner oss trygga i att åtminstone kunna visa hur ett vindkraftverk på trätorn fungerar.
Författare: Malin Edeborg