Publicerad 3 september 2011

SÖDRA ÖLAND

Är rotorbladen under tre meter och längden på vindkraftverket inte länge än avståndet till tomtgränsen är det fritt fram att inhandla ett eget vindkraftverk. Då kräver den nya lagstiftningen inget bygglov.

För under 100 000 kronor kan du bli ägare till ett av de vindkraftverk som nu står i Mörbylånga hamn. Och genom en ny lagstiftning så är det enklare att få sätta upp dessa på sin tomt.
– Det behöv inget bygglov om vindkraftverken har rotorblad som är under tre meter långa och de befinner sig på ett längre avstånd från tomtgränsen än själva längden på kraftverket, förklarar Marie-Christine Svensson, stadsarkitekt Mörbylånga.

ÖLAND – VINDKRAFTNÄSTE

Dessa regler är inte unika för Mörbylånga och Öland utan gäller över hela riket.
– Om inte dessa krav uppfylls så går det förstås att söka bygglov. Det kan vara ganska enkelt att skaffa ett eget vindkraftverk.
Innoventums vindkraftverk har rotorblad som är under tre meter och som minst är de tolv meter höga.
– Jag upplever att det finns en stor acceptans för vindkraft på Öland. Förr i tiden var det ju ingen som hade lika mycket vindkraft som Öland – då fanns det väl ungefär två stycken väderkvarnar per gård, säger Innoventums grundare Sigvald Harryson underfundigt.

TJÄNA 10 000

De små vindkraftverk som Innoventum tillverkar är miljövänliga i två led, de inbringar fossilfri energi och är dessutom tillverkade av en trästomme, vilket gynnar miljön med hänsyn till koldioxidutsläpp. Och grannar till framtida ägare av vindsnurror kanske inte behöver misströsta. Enligt uppgift bullrar träverken betydligt mindre än vindkraftstorn av stål.
– På ett år drar de in omkring 6 000 kwh. Det innebär att du sparar in omkring 10 000 på din elräkning i dagens läge, och det lär bli en högre summa framöver då elpriserna går upp, säger Sigvald Harryson.

MAGNUS ANDERBERG