Publicerad 19 december 2011

MÖRBYLÅNGA

Förra fredagen var motvinden hårdare än någonsin för företaget Innoventum. Vindkraftverket i Mörylånga hamn klarade inte av snålblåsten. Men helt oväntat har vinden nu vänt och flera företagare på Öland vill köpa verken.

– Det är ganska oväntat faktiskt. Flera lokala entrepenörer har hört av sig den gångna veckan och vill ansluta sig nu, säger Sigvald Harrysson, Vd och grundare för Innoventum. Kulingvindarna i Mörbylånga hamn blev för starka för företagets vindkraftverk förra veckan – först for ett rotorblad all världens väg, varpå hela konstruktionen började att vackla och ännu ett rotorblad gick av. Men det som kunde blivit en katastrof har nu alltså vänts till en framgång.
– De som är tekniskt skolade förstår att det var helt otroligt att inte hela verket pulvriserades då ett blad försvann – som det brukar i ett sådant här fall. Så folk har fått upp ögonen för vår förlåtande träkonstruktion.

NYA TESTER

Att olyckan överhuvudtaget kunde ske förvånar Sigvald Harrysson.
– Vi har gått igenom tester i Skottland. I en blåshåla som får Mörbylånga att framstå som vindstilla. Helt utan problem.
Men bevisligen tålde de inte snålblåsten här…
– Nä, det som har skett är beklagligt och vi misstänker att det är en sorts materialförändring som gjorts – att bultarna inte är de samma som använts vid testerna i skottland.
Hur gör ni med denna konstruktion nu då?
– Den kommer att gå igenom nya tester och under tiden finns inte just detta fem kilowattstorn till försäljning.
I Malmö har ni fått en del kritik, era vindkraftverk kallades ”livsfarliga stubbamöllor” bland annat. Visar det här missödet att de har fog för sin kritik?
– Nä tvärtom visar det att kraftverken håller trots att en sådan här sak händer. Vi har använt oss av ledande expertis från hela världen när våra verk skapats.

OSÄKER FRAMTID

Som det ser ut nu kommer Innoventum att behålla det vindkraftverk som fortfarande står stadigt i Mörbylånga hamn, som kallas ”folksnurran”. Företaget är positiva till att fortsätta sin satsning efter sommaren i Mörbylånga. Men de vill samtidigt känna efter vart vinden blåser:

– Vi vill inte gå emot någon folkopinion. Egentligen vore det bästa att knacka dörr i området för att se så att folk inte är oroliga.
Och även om händelsen ökat intresset rent kundmässigt så finns det tveksamheter.
– Självklart har vi fått en del badwill och får jobba i motvind för att bygga upp ett generellt förtroende igen.
– Vi har sedan ganska länge haft problem med en enskild person i Mörbylånga som försöker motarbeta vår satsning i hamnen och sådana krafter får ju tyvärr extra energi efter den här händelsen.

MAGNUS ANDERBERG