Publicerad 19 december 2011

MALMÖ. Säkerheten prioriteras när Malmö stad nu satsar på vindkraftverk i Rosengård och Svågertorp.
Två vindkraftverk på knappt 20 meter väntas stå klara om drygt ett år.

Samtidigt funderar ett nytt företag i Malmö på vad som krävs för att bli tagna på allvar av kommunen.
Detta efter att ha vägrats att få visa upp sina innovationer vid Turning Torso. Men nyligen havererade ett av deras verk på Öland.

Att det inte är helt enkelt att garantera säkerheten för mindre vindkraftverk står klart. Det stora haveriet i Sege Park i november 2009 där vingarna flög av fick Malmö stad att tänka om. Granskningar visade att olycksrisken var för stor för den här typen av vindkraftverk mitt inne i stadsmiljö.

– Vi satte helt stopp för småskaliga vindkraftverk. De nya verk det nu kan bli tal om i Rosengård och Svågertorp måste vara certifierade enligt mycket höga internationella krav. Och det är få som uppfyller normerna. Det verk vi tittar på just nu är från USA, berättar Anders Elmqvist, projektledare för energi vid Stadsfastigheter.
I våras sade Malmö stad nej till en ansökan om att miljövänlig vindkraft skulle få demonstreras vid Turning Torso.
Det var företaget Innoventum i Malmö som ville visa upp sina annorlunda designade vindkraftverk där tornen är av trä. Men Malmö stad ansåg inte att kraftverken verkade säkra.

Nyligen kraschade också ett av företagets vinkraftverk på Öland. Det var ett kraftverk på fem kilowatt som inte klarade vindbyarna utan tappade ett rotorblad. Området spärrades av och verk av den typen har stoppats tills vidare.
– Vi testade två sorters vindkraftverk i Mörbylånga. Men det visade sig att det som är på fem kilowatt inte höll. Det är bultar som slitits loss. Och det blev obalans i hela verket, berättar företagets VD, Sigvald Harryson.

– Däremot har vi kvar ett annat vindkraftverk på samma plats och det fungerar utmärkt. Det är ett verk på två kilowatt och som testats under mycket längre tid. I våras ville vi visa upp just det här mindre verket på tolv meter i Västra hamnen.
Men Malmö stad raljerade i sin svarsskrivelse över trätorn som “såg fullkomligt livsfarliga ut”. Och efteråt fick man be om ursäkt för vissa av formuleringarna.
Men Anders Elmqvist håller fast vid att det inte får tummas det minsta på säkerheten och anser att man inte fått de garantier från företaget som man behövt.

– Jag har full förståelse för att kommunen vill ha garantier för att vindkraftverken är säkra.
– Men kraftverket som skulle visas i Malmö har testats av Lunds universitet. Och bakom tornet ligger 6 000 timmars forskning, säger Sigvald Harryson.
Företaget öppnade kontor i Malmö i fjol. Däremot ligger utvecklings- och testcenter för trätornen på Öland.

Mona Forsell