Solceller på garagetak

Funderar du på att installera solceller på ditt garagetak?

Då har du kommit rätt. Denna artikel kommer att ge dig en omfattande översikt över alla aspekter som du behöver veta om solceller på ditt garagetak. Vi kommer att diskutera allt från fördelarna med att ha solceller på garagetak, vad du bör tänka på innan du installerar, till möjligheten att ladda din elbil direkt från garagetaket.

Kan man ha solceller på garagetaket?

Solceller på garagetakJa, det går alldeles utmärkt att ha solceller på garagetaket. Ett garage kan erbjudas som en alternativ plats för att placera solpaneler, särskilt om taket på ditt hus inte är lämpligt. Dessutom kan garagetaket vara en utmärkt plats för solceller om det har en söderläge och få skuggor.

Vad man bör tänka på

Innan du installerar solceller på ditt garage finns det några viktiga aspekter att tänka på:

  • Kontrollera hur mycket solinstrålning platsen får
  • Undersök vilket väderstreck taket vetter mot
  • Ta reda på om taket ligger i skugga
  • Utvärdera energibehovet, både för garaget och bostaden
  • Begär prisestimat

Dessa faktorer kommer att hjälpa dig att avgöra om det är en bra idé att installera solceller på ditt garage.

Kombinera solceller på bostad och garage

Det är fullt möjligt att kombinera solpaneler på både hus- och garagetaken med samma växelriktare. Så här fungerar det:

Växelriktaren kan hantera solpaneler i olika väderstreck för varje MPPT (strömingång) som den har. Det finns även avancerade växelriktare med fler MPPT:er, vilket ger möjlighet att koppla paneler i ytterligare väderstreck.

Mer om växelriktare och optimerare

Om du planerar att installera solceller på tak med olika vinklar och väderstreck, kan det vara en god idé att välja en något mindre växelriktare. Detta beror på att panelerna i olika väderstreck inte kommer att producera efter sin fulla effekt samtidigt.

Ladda elbilen med solel från garagetaket

Med dagens teknologi är det fullt möjligt att använda solel från garagetaket för att ladda din elbil. Solcellerna tar emot solljus och producerar likström, som sedan omvandlas till växelström av växelriktaren. Denna växelström kan antingen användas direkt i hushållet eller vid överskott automatiskt matas ut på elnätet. Med en laddstation som är kopplad till fastighetens elnät kan du sedan ladda din elbil.

Ladda från solcellsbatteri

Om du vill ladda din elbil på natten när solcellerna inte producerar el, kan du överväga att installera ett solcellsbatteri. Genom att lagra solel i ett batteri kan du utnyttja en större del av den el du själv producerar över hela dygnet, vilket gör dig mer självförsörjande.

Carport med solceller

Carport med solceller

Om du inte har ett garage men en carport, kan du överväga att montera solpaneler där istället. Solceller på en carport kan ge dig möjlighet att utnyttja solenergin samtidigt som du skyddar din bil mot väder och vind.

Dimensioner för solceller garagetak

Storleken på ditt garage kan påverka hur många solpaneler du kan installera och därmed mängden el du kan producera. Här är några generella riktlinjer:

Mindre garage

För ett mindre garage kan ett solcellspaket på 3 till 4 kW vara lämpligt. Det skulle kunna generera ungefär 3000 till 5000 kWh per år, vilket kan täcka garagets energibehov och även bidra med extra ström till hushållet.

Stora garage

För större garage, som till exempel arbetsverkstäder eller logistikanläggningar, kan ett större solcellspaket på 8 till 60 kW eller kanske ännu mer, vara lämpligt. Dessa anläggningar kan generera betydande mängder el, vilket kan bidra till att minska dina energikostnader avsevärt.

Lönsamhet

Lönsamheten för solceller på ett garage beror på flera faktorer, inklusive inköpskostnaden, elpriset och solcellernas verkningsgrad. Mindre anläggningar tar också generellt längre tid att bli lönsamma. För att få en uppfattning om lönsamheten, bör du räkna på kostnaden för solceller och jämföra den med mängden el de förväntas producera.

Bygglov för solpaneler på garagetak

Sedan 2018 har kommunerna lättat på bygglovsreglerna för solceller, men vissa undantag finns. Om ditt garage är K-märkt eller om installationen förändrar dess utseende, kan det fortfarande krävas bygglov. Kontakta din lokala kommun för att få reda på vad som gäller i ditt fall.

Solar Carport: Framtidens Garage

Framtiden för garage ser ljus ut med utvecklingen av solceller och elbilar. Tänk dig ett garage som inte bara är en plats att förvara din bil, utan också en kraftstation som producerar ren, förnybar energi. Med en solar carport kan du göra precis det. En solar carport är en carport utrustad med solpaneler, vilket gör den till en kombination av en parkeringsplats och ett kraftverk.

Att installera solceller på ditt garage är en smart investering och ger betydande fördelar. Inte bara kan du producera din egen el och minska dina energikostnader, men du kan också bidra till en mer hållbar framtid. Oavsett om du bara vill förbättra energieffektiviteten i ditt hem, ladda din elbil med solel, eller förvandla ditt garage till en solenergiproducerande kraftstation, finns det många möjligheter att utforska med solceller på ditt garage.

Fler inlägg att läsa

Vill du veta mer om oss på Innoventum?

Låt oss veta hur vi kan hjälpa dig och besvara alla dina funderingar om förnybar energi och ett hållbart liv.

Innoventum