Takmonterade solceller

Vill du komplettera ditt vindkraftverk med takmonterade solceller? Nyttja din takyta för att fånga solens energi med solceller. Vi har lång erfarenhet av att installera solceller både på tak- och markytor. Kontakta en av våra rådgivare för en konsultation så skräddarsyr vi bästa möjliga lösning efter dina förutsättningar och önskemål.

Fånga solen med ditt tak och takmonterade solceller

Använd ditt tak för att samla solstrålning genom att installera solpaneler. Om du redan har ett vindkraftverk och funderar på att utöka med solenergi, är takmonterade solceller ett utmärkt val. Vi specialiserar oss på att utrusta både tak och mark med solceller och kan erbjuda expertis baserad på vår gedigna erfarenhet. Genom att kontakta en av våra experter för en individuell konsultation, kan vi anpassa en lösning som passar just dina behov och preferenser.

Vanliga frågor och svar om
takmonterade solceller

Vad är solpaneler och hur skapar de solel?
Solpaneler skapar energi i form av solel genom att omvandla fotoner från solenergi till elektroner eller elektronisk energi som är likström. Eftersom de flesta av våra hus drivs på växelström krävs det en växelriktare för vi ska kunna nyttja den energi som skapas.
Vad händer om det snöar och snön täcker mina solpaneler?
Eftersom solpaneler behöver solenergi för att skapa elektricitet så kommer snön att minska energiproduktionen. Detta är dock inte alltid ett problem som behöver ställa till det, då de flesta är monterade i en vinkel så snön kan åka av. Om det skulle vara så att de blir täckta av snö, behöver man bara borsta bort snön för att få tillbaka produktionen av solel.
Kommer mina solcellspaneler producera förnybar energi även om solen inte lyser?
Ja, det kommer det att göra. Detta är för att solljuset eller snarare solenergin tar sig igenom molnen, inte i samma utsträckning som vid en klarblå himmel. Ena gången som dina paneler inte kommer producera energi är under natten eftersom solen strålar inte når jorden.
Fungerar solpaneler off grid vid till exempel ett strömavbrott?
Det beror på om dina paneler är anslutna till elnätet (on grid) eller inte (off grid). Om de är anslutna till elnätet kommer dina solpaneler inte att fungera, då de stängs av för att skydda servicetekniker och räddningspersonal. Men är dina solpaneler antingen off grid eller anslutna till batterier kan de att fortsätta att fungera.
Om jag installerar solceller, kommer jag fortfarande att få en elräkning?

Ja, det kommer du. Den kommer att vara mindre än innan din investering i solceller – hur mycket mindre din elräkning kommer att vara beror på vilket system eller solcellsanläggning som du investerar i.

Din elräkning kommer att vara mindre på grund av att

  • du kommer att köpa in mindre energi eftersom du drar nytta av din egenproducerade el från sol, vind eller hybridsystem
  • du kan sälja din överproduktion av solel (den du inte använder) tillbaka till det traditionella elnätet och det leder till att antingen; en inkomst per kWh eller en rabatt på din befintliga elräkning. Detta kommer du överens om med din el-leverantör.


Enda sättet att inte få en elräkning är att vara helt off grid med energilagring i form av batterier, vilket är möjligt att lösa genom oss på InnoVentum. Off grid betyder att du inte är ansluten till ett traditionellt elnät och el-leverantör.

Underhålla solcellspaneler, vad kostar det?
Solcellspaneler är väl konstruerade med härdat glas och behöver lite till inget underhåll under sin beräknade livslängd som är på 25–35 år. Det som kan behövas är att man spolar av solcellerna någon gång per år för att optimera produktionen. Det är nämligen så att pollen och smuts minimerar ljuset som panelerna behöver för att producera solenergi. Om något skulle gå fel så har de flesta tillverkare långa garantier, men detta är individuellt och något man bör fråga innan en installation.

Solceller på tak

 

Takmonterade solceller fångar upp solljus och omvandlar det till elektricitet direkt på plats. Dessa system är inte bara estetiskt tilltalande, de är också ekonomiskt fördelaktiga och bidrar till en mer hållbar livsstil.

Med tekniska framsteg blir dessa system allt effektivare och mer prisvärda, vilket gör dem till ett allt populärare val för fastighetsägare.

Fördelar med Solpaneler på Tak

Solpaneler på taket erbjuder en rad fördelar. Först och främst tillåter de fastighetsägare att utnyttja en tidigare outnyttjad yta för energiproduktion. Dessutom är de estetiskt tilltalande och kan öka fastighetens värde. Solpaneler på taket är också hållbara och kräver minimalt underhåll, vilket gör dem till en långvarig investering.

Takmaterial och Solpaneler

Olika takmaterial har olika för- och nackdelar när det gäller solceller på tak. Plåttak är starka, hållbara och lätta, vilket gör dem till ett utmärkt val för solpaneler. Betongpannor är också ett bra alternativ, eftersom de är tåliga och enkla att arbeta med. Tegeltak kan också användas, men installationen bör hanteras varsamt eftersom tegel kan vara skört. Lertegel, papptak och eternittak har vissa utmaningar och kan kräva särskild hantering.

Effektivt med takmonterade solceller

Att installera solpaneler på taket är ett effektivt sätt att producera egen energi och bidra till en mer hållbar framtid. Med rätt kunskap och rådgivning kan du maximera din anläggnings prestanda och leva mer hållbart. Tveka inte att kontakta oss för mer information om solpaneler på tak.

Vill du se en av våra installationer?

Låt oss veta vilken stad du bor i och din mejladress så skickar vi adressuppgifter till en referensinstallation nära dig.
Innoventum