Karlskrona kommun – Giraffen

Bakgrund

I Karlskrona kommun hade man nyligen gjort en spännande satsning genom att investera i elfordonspool. Trots förhoppningarna visade det sig att fordonspoolen, bestående av bilar och cyklar, inte användes så flitigt som man hade önskat. Därför satte man sig ned för att fundera över olika kreativa lösningar för att öka medvetenheten och nyttjandet av dessa miljövänliga transportmedel. Det är här Innoventum kommer in i bilden. 

Giraffen i Karlskrona
Giraffen i Karlskrona
Varför Innoventum?

Giraffen erbjuder en oerhört unik design som smälter in perfekt i den urbana miljön. Lösningen består av en trästruktur som bär upp 24 solpaneler och en vindturbin som placeras stolt på en höjd av 12 meter. När Kent Lindström från Karlskrona kommun hittade våra energilösningar blev han genast inspirerad och föll för designen av våra vackra och klimatneutrala lösningar. Han insåg också att han kunde lösa två problem på en gång:

  1. Försäkra sig om en hållbar laddning till elfordonen genom Giraffens egen elproduktion.
  2. Öka medvetenheten kring elcyklarna och elbilarna genom att sätta fokus på dem tack vare Giraffens iögonfallande design. Genom att locka blickar till bil- och cykelpoolen under Giraffen skulle man kunna öka användningen av fordonen och därmed snabbt återvinna investeringskostnaden för hela projektet.

 

Vad blev resultatet? 

Projektet visade sig vara en riktig framgång. Genom att sätta upp Giraffen fick fordonspoolen en ökad exponering både visuellt för alla förbipasserande men även uppmärksamhet i media. Resultatet av detta blev att användningen av fordonspoolen ökade – och den ökande populariteten har möjliggjort en utökning av antalet fordon, inklusive bilar, cyklar och lådcyklar, vilket har stärkt den sociala och ekonomiska hållbarheten för hela projektet.

“Vi hade aldrig någonsin kunnat hoppas på det här resultatet. Vår ambition var att hitta en situation där vi är kostnadsneutrala. Nu har vi fått upp nyttjandegraden och dessutom en kostnadsbesparing.” 

Kent Lindström på Karlskrona kommun
– Kent Lindström, Projekledare och Head of Real Estate Assets Department på Karlskrona kommun.

I en intervju med ​​Rådet för hållbara städer berättar Kent att kostnadsneutraliteten uppnåddes på bara tio månader, och efter tre år har projektet faktiskt lyckats minska kostnaderna med imponerande 30 procent jämfört med den tidigare interna och fossila bilpoolen. Att uppnå kostnadsbesparingar samtidigt som användningen ökar var en bedrift som kanske inte var helt självklar från början, men som nu har visat sig vara fullt möjlig och framgångsrik tack vare Giraffen. 

Du kan läsa Energimyndighetens fullständiga rapport om Giraffen i Karlskrona här

Vill du också ha en hållbar lösning för elbilsladdning? Kontakta oss idag så skräddarsyr vi en lösning som passar just dina behov och bidrar till en grönare framtid.

Låt oss få igång energisamtaet

Fyll bara i formuläret så återkommer vi till dig. Du kan också kontakta oss per telefon, vi ser fram emot ditt samtal!
Jag är intresserad av:
Innoventum